Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Czym są lecytyny?

Lecytyny, czyli inaczej fosfatydylocholiny (w składzie żywności oznaczane symbolem E322) to grupa organicznych związków chemicznych. Są one niezbędne do zbilansowanego i poprawnego funkcjonowania organizmu wszystkich stworzeń, czyli oczywiście również ludzi.

Dlaczego potrzebujemy lecytyny?

Związek ten ma ogromne i niezastąpione znaczenie dla żywych organizmów. Lecytyna wpływa na poprawne funkcjonowanie układu nerwowego, od którego zależy większość funkcji życiowych. W organizmach zwierzęcych występuje w każdej komórce, będąc głównie składnikiem błon komórkowych. Oprócz brania udziału w wielu procesach związanych z przemianą materii, stanowi również niezbędnie ważny element składowy mózgu i tkanki nerwowej, poprzez ochronę osłonki mielinowej. Ponadto chroni ścianki żołądka oraz bierze również udział w prawidłowym gospodarowaniu cholesterolem, którego zbyt wysoki poziom można zdiagnozować u ogromnej rzeszy ludzi.

Co jest źródłem lecytyny?

Świetnym źródłem lecytyny są zwierzęta, jednakże do celów przemysłowych pozyskuje się ją głównie z roślin. Powodem są znacznie wyższe koszty produkcji lecytyny do celów przemysłowych z organizmów zwierzęcych. Z tego względu ów związek pozyskiwany jest w zdecydowanej większości z roślin, gdyż jest on produktem ubocznym rafinacji olejów. Jednym z najpopularniejszych środków pochodzenia zwierzęcego jest tran, który ze względu na swój „specyficzny” smak i zapach dostępny jest najczęściej w kapsułkach. Kolejne bardzo popularne są kapsułki z kwasem omega 3, gdyż pozytywnie wpływają na profilaktykę chorób. Ponadto są ulubionymi związkami kobiet, ponieważ pomagają zachować młodość.

Roślinne źródła lecytyny.

Bardzo popularne źródło lecytyny w tabletkach stanowią produkty roślinne. Są one również wiodące ze względu na niższe koszty produkcji niż te pochodzenia zwierzęcego. Jednym z najpopularniejszych roślinnych źródeł lecytyny jest olej z wiesiołka. Wynika to najprawdopodobniej z jego dużej dostępności, zarówno w aptekach i sklepach stacjonarnych, jak i internetowych.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium