CO TO JEST STEVIA?
Stevia rebaudiana – gatunek roślin astrowatych. Pochodzi z Brazylii i Paragwaju. Jest uprawiana w wielu rejonach świata.
Roślina o bardzo wysokiej zawartości związków słodzących i z tego względu używana do słodzenia napojów i potraw. Charakteryzuje się bardzo niską kalorycznością w porównaniu do tradycyjnego cukru. Ważnym efektem spożywania stewii jest jej zdolność do obniżania ciśnienia krwi. Mechanizm obniżania ciśnienia krwi polega na zatrzymaniu napływu jonów Mg2+ z płynu międzykomórkowego. Stewia posiada również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Stewiozyd (związek słodzący) zawarty w stevii jest około 300 razy słodszy od normalnego białego cukru, przy czym zawartość stewiozydu w roślinie to ok. 10%. Jest stabilny termicznie do 180 stopni C (czyli nadaje się do pieczenia) i chemicznie w szerokim zakresie pH (do kwaśnych potraw). Nie jest źródłem fenyloalaniny, więc może być stosowany przez chorych na fenyloketonurię.
........................................................................ ................................................................................................................................................
WITAMINA C - czyli kwas L - askorbinowy
to ważna dla organizmu witamina uczestnicząca w wielu procesach biochemicznych.
Ponieważ w odróżnieniu od większości zwierząt, organizm ludzki nie potrafi sam syntetyzować wit. C, musi być ona dostarczana wraz z pożywieniem lub zewnętrznie na skórę. Kwas askorbinowy występuje w dwóch formach określanych literami L i D. Tylko forma lewoskrętna - L - kwasu askorbinowego wykazuje 100% biologicznej aktywności witaminowej i może być przyswajana przez organizm i wykorzystywana przez skórę.
Nazwa kwas askorbinowy pochodzi od łacińskich słów tłumaczonych jako "bez szkorbutu". Szkorbut (skorbutus) - to choroba dziąseł wynikająca z braku witaminy C w organizmie. W dawnych czasach była to popularna choroba wśród marynarzy, którym podczas długich rejsów brakowało świeżych owoców i warzyw, czyli źródła witaminy C. Niedobór witaminy C w organizmie objawia się skłonnościami do krwawień, pękania naczynek krwionośnych, wybroczyn. Pogarsza się proces gojenia, dochodzi do chorób dziąseł i krwawienia, obniża się odporność immunologiczna i wydajność fizyczna oraz zwiększa się podatność na stresy.
........................................................................ ................................................................................................................................................
KĄPIELE
Kąpiele należą do sprawdzonych metod harmonizacji, regeneracji i odpoczynku od niepamiętnych czasów. Rozkwit balneologii związany jest z rozwojem każdej wysoko rozwiniętej cywilizacji. Podczas kąpieli nie chodzi tylko o oczyszczenie ciała z kurzu i potu, ale też o regenerację sił fizycznych i psychicznych.
Dziesięć kroków kąpieli regeneracyjnej: 1. przyjemna atmosfera w łazience 2. krótki prysznic przed samą kąpielą 3. użyć Balneolu lub Biotermalu lub obu naraz 4. woda powinna mieć idealną temperaturę ciała (36 – 380C), w problemach serca i naczyń krwionośnych wybrać niższą temperaturę, bądź kierować się własną intuicją 5. w czasie kąpieli zażyczyć sobie masażu/wykonać masaż 6. oddychać powoli i głęboko 7. zażywać kąpieli maksymalnie 20 minut 8. nie stosować żadnych środków myjących 9. letni prysznic po kąpieli 10. odpoczywać w cieple przynajmniej 20 minut
Zasada detoksykacji słoną wodą (BIOTERMAL):
Zasada detoksykacji ciała poprzez skórę polega na procesie zwanym osmozą. Dochodzi do niej samoczynnie podczas kąpieli w słonej wodzie, dzięki temu, że stężenie jonów w kąpieli jest większe niż ich stężenie w komórkach skóry. Ten spadek stężenia zmywa substancje toksyczne z organizmu i transportuje płyny z głębokich warstw wewnętrznych skóry. Pod wpływem tego ciśnienia płyny przedostają się do warstw zewnętrznych, te zaś są dzięki temu lepiej nawilżane. Dlatego słona woda odpowiednia jest także dla osób o suchej skórze. Im większe jest stężenie minerałów w kąpieli, tym silniejsze jest ciśnienie osmotyczne, a intensywność efektu oczyszczającego wyraźniejsza. Ciepła słona woda wspomaga także ukrwienie skóry, dzięki czemu proces detoksykacji ulega zasadniczemu przyspieszeniu. Biotermal wpływa na: aparat ruchu, skórę, drogi oddechowe, odpoczynek
Działanie kąpieli borowinowych (BALNEOL):
Borowiny i torfowiska czy też naturalne lecznicze ziemie (grunty), fachowo nazywane peloidami, zawdzięczają swój szeroki potencjał leczniczy zawartości substancji organicznych (kwasy huminowe i ich sole – humusy), które powstały w wyniku stopniowej długotrwałej degradacji biologicznej organizmów roślinnych, tj. procesu humifikacji, przy wsparciu licznych mikroorganizmów. Dużą zaletą terapeutycznego wykorzystania peloidów są obok dużej ilości substancji aktywnych także godne uwagi właściwości fizyczne. Mają więc zdolność do utrzymywania temperatury na stałym poziomie przez długi czas. Balneol wpływa na: aparat ruchu, obieg krwi, skórę, limfę, sferę ginekologiczną, immunologiczną, psychiczną
........................................................................ ................................................................................................................................................
Kawa Pięciu Przemian
Kuchnia Pięciu Przemian wywodzi się z tradycyjnej medycynie chińskiej oraz koncepcji Pięciu Żywiołów, którym przypisane są odpowiednie smaki (kwaśny – żywioł drzewa; gorzki - ognia; słodki - ziemi; ostry – metalu i słony – wody).
W kawowym naparze najważniejsze jest połączenie cynamonu i imbiru, które przeciwdziała przeziębieniom oraz podanie naparu w odpowiedniej porcelanowej filiżance, która uwolni pełnię kawowego aromatu.
Potrzebujesz: • niewielki rondelek, do którego zmieści się szklanka wody • kawę sypaną (3 łyżeczki) • łyżeczkę miodu • szczyptę cynamonu • odrobinę imbiru • kilku goździków
Przygotowanie: Płyn podgrzewamy, kiedy pojawi się pierwsza piana – powoli dosypujemy kawę. Zmniejszamy ogień i pozwalamy gotować się kawie jeszcze przez 2 minuty. W międzyczasie powoli dodajemy kolejno: miód, cynamon. Po chwili dorzucamy imbir i goździki. Kawa ze wszystkimi przyprawami powinna się gotować co najmniej minutę. Następnie powoli wlewamy kawę, tak by kawowe fusy zostały na dnie rondelka. By uzyskać pełnię kawowego aromatu serwujemy kawę w porcelanowych filiżankach o krągłych kształtach, z rozchylającymi się ku górze brzegami.
........................................................................ ................................................................................................................................................
Strefy refleksyjne serca (aplikacja kremu Ruticelit):
nos, najwyższy punkt na głowie, zęby "ósemki", środkowa część kręgosłupa w odcinku piersiowym.
Strefy refleksyjne jelita cienkiego (aplikacja kremu Ruticelit):
czoło, obszar pod nosem, zęby "ósemki", krzyżowy odcinek kręgosłupa.
........................................................................ ................................................................................................................................................