
Schorzenia układu trawiennego i ich profilaktyka
lek. med. Tibor Baranec
Zdrowe jelito grube jest bardzo ważne dla zdrowego rozwoju i egzystencji każdego organizmu. Niestety jednak schorzeniami narządów trawiennych zaczynamy zajmować się dopiero przy pojawieniu pierwszych problemów.
Powinniśmy obserwować nasze wypróżnianie
Jelito wraz z nerkami należy do najważniejszych narządów wypróżniania. Zdrowe jelito grube jest uzależnione przede wszystkim od pełnowartościowego odżywiania, dostatecznego przyjmowania płynów i odpowiedniego wypróżniania. To oznacza, że ile dań człowiek w ciągu dnia zje, tyle razy powinien wypróżnić się. Zazwyczaj jednak jest tak, że ludzie przyjmują pożywienie 3 razy w ciągu dnia, ale wypróżniają się tylko raz. W takiej sytuacji gromadzą się substacje odpadowe, co może spowodować problemy zdrowotne.
W ciągu kilku ostatnich dziesięciuleci wzrost poziomu życia w krajach wysoko rozwiniętych spowodował zmianę stylu życiowego i pojawienie się chorób cywilizacyjnych. Powody ich powstania są następujące: niewłaściwy sposób żywienia (niedobór błonniku, nadmierna konsumpcja mięsa, cukru, kawy, mleka, alkoholu i palenie tytoniu), mało ruchu, negatywna zmiana stylu życiowego i stres. Pod wpływem danych czynników wypróżnianie organizmu zwolniło się, pojawia się nadkwasota. Czas przejścia pożywienie układem trawiennym przedłużył się z normy (co jest 24-48 godz.) na 50-100 godz!
Co może spowodować zaparcie?
Pojawiła się również pseudootyłość (od 3,5 do 10 kg więcej niż jest zwykła waga) spowodowana stolcem, który został w jelicie. Gromadzenie substancji odpadowych w organizmie nadmiernie obciąża jego układ detoksykacyjny, w skład którego wchodzą: wątroba, system odpornościowy i inne układy organowe, np. płuca. Wg tradycyjnej medycyny chińskiej jelito grube i płuca są organami parzystymi a patologia jednego przesuwa się na organ drugi. Znaną informacją statystyczną jest, że 9 z 10 kobiet chorujących na raka piersi miały przez długi okres swego życia zatwardzenie. Stolec raz dziennie jest zwolnionym wypróżnianiem, a zaparcie jest wtedy, kiedy mamy stolec co drugi lub trzeci dzień, czasami nawet po pięciu lub siedmiu dniach. W przypadku niektórych ludzi jest sytuacja taka, że bez środków przeczyszczających, o których wiadomo, że niszczą błonę śluzową jelita, nie mają stolca w ogóle. Problem ten przejawia się również wysypką w okolicach ust, nadmierną ilością śluzu w organizmie i osłabieniem systemu odpornościowego.
Jaki związek jest pomiędzy jelitem grubym i systemem odpornościowym?
Jelito grube jest jednym z kluczowych organów systemu odpornościowego człowieka. Niewystarczające wypróżnianie może być podstawą do powstania ostrego lub chronicznego schorzenia infekcyjnego. Kiedy stan ten trwa tygodnie, miesiące a nawet roki, do jednej infekcji - zazwyczaj bakteryjnej, spowodowanej gronkowcem lub streptokokiem dołączy się też inna, najczęściej kandydowa lub opryszczkowa. Może wtedy dojść do naruszenia flory jelitowej i powstania dysbiozy.
O ile jelito nie jest w dobrym stanie a substancje odżywcze z pokarmów nie są odpowiednio wchłaniane, organizm jest jak w błędnym kole: zaburzenie systemu odpornościowego - infekcja - antybiotyki - dysbioza - kandyda - osłabienie systemu odpornościowego itd. To błędne koło powinniśmy przerwać! Poprawą problemów powinniśmy zacząć u człowieka samego, poprawą sposobu żywienia, poprawą stylu życiowego, gimnastykowaniem, pozbawieniem szkodliwych przyzwyczajeń i rozwiązywaniem już istniejących problemów.
Co powinniśmy jeść, aby dobrze trawić?
Aby układ trawienny dobrze funkcjonował, potrzebny jest błonnik i odżywcze suplementy, które mają pozytywny wpływ na układ trawienny.
BŁONNIK - dzielimy go na rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Zalecana dawka dzienna w pożywieniu jest od 30 do 100 gramów błonnika dziennie, ale w rzeczywistości jest to od 1 do 5 gramów. Błonnik nierozpuszczalny - umożliwia prawidłową drożność jelit, a jego nieobecność(lub choćby niedomiar) jest przyczyną większości problemów związanych z zaparciami. Błonnik rozpuszczalny ogranicza przyswajalność tłuszczów w procesie trawienia, zmniejszając w ten sposób ryzyko arteriosklerozy. Błonnik powoduje wchłanianie wody do światła przewodu pokarmowego, przez co obecny tam pokarm zwiększa objętość i jego przejście przez jelita jest łatwiejsze. Skraca to czas przebywania resztek pokarmowych w organizmie i zmniejsza ryzyko zakażenia oraz rozwoju zmian w komórkach wskutek działania czynników rakotwórczych, które powstają podczas rozkładu niektórych pokarmów, zwłaszcza mięs. Błonnik chroni przed zaparciami, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, cukrzycę i uchyłkowatość jelit. (Błonnik zawarty jest też w Chloremaxie)
PROBIOTYKI - są to pojedyncze lub mieszane kultury żywych mikroorganizmów, które wywierają na organizm człowieka korzystny wpływ, poprzez zapewnienie właściwej równowagi mikroflory zasiedlającej układ pokarmowy, a w szczególności jelito grube.
Specyficzną cechą bakterii probiotycznych jest ich zdolność przedostawania się w stanie żywym do jelita grubego, osiedlania się w nim i rozmnażania.
Wywierają korzystny wpływ na przewód pokarmowy, a w konsekwencji na stan naszego zdrowia.
Ważna jest też inulina, która chroni jelito grube przed groźnymi chorobami, z rakiem włącznie. Inulina posiada ponadto zdolność wzmacniania układu odpornościowego, zmniejszania insulinoodporności w cukrzycy, obniżania poziomu cholesterolu. Dzięki temu wspomaga leczenie tych chorób, jak też stanowi doskonałą profilaktykę.
Głównym źródłem inuliny w pożywieniu są: cykoria, banany, czosnek, cebula, porek, jęczmień i inne.
Inulina w preparacie fin Inubitabs
Inubio Forte jest preparatem probiotycznym zawierający inulinę z korzenia cykorii - jest więc w 100% pochodzenia roślinnego. Jego pozytywne skutki to:
-
Stymulacja wzrostu i aktywności enzymatycznej naturalnych bakterii jelitowych należących do rodzaju Lactobacillus i Bifidobakterium w jelicie grubym.
-
Wstrzymie rozmnażanie bakterii patogennych Escherichia Coli a Clostridium Perfringens. Zwiększa objętość mas kałowych, reguluje konzystencję stolca, sprzyjająco wpływa na jego pH i liczbę substancji toksycznych, zwiększa częstotliwość wypróżniania.
-
Zmniejsza wchłanianie tłuszczy i cholesterolu, a tym samym obniża ich poziom we krwi. Usprawnia metabolizm cukrów, normalizuje glikemię.
-
Reguluje skład kwasów żółciowych. W przypadku ludzi w podeszłym wieku łagodnie zmniejsza ciśnienie krwi.
-
Usprawnia biologiczną dostępność wapnia, magnezu i żelaza.
-
Działa prewencyjnie przeciw powstaniu złośliwych nowotworów, usuwa dysbiozę jelita grubego i zaburzenia układu trawiennego.
fin Inubitabs
O ile wybieracie się do krajów egzotycznych, spróbujcie popracować nad jakością mikroflory jelitowej za pomocą tego właśnie preparatu, używają go co najmniej 14 dni przed odjazdem. Jednak nie zapomnijcie zabrać go ze sobą, jest on najskuteczniejszą pierwszą pomocą