
FIN OPTISALTABS
Potas - dlaczego go potrzebujemy?
Niezbędnym elementem naszej diety są substancje mineralne i pierwiastki śladowe. Nasz organizm nie jest w stanie sam ich wyprodukować, dlatego musimy dostarczać ich do organizmu wraz z pożywieniem. Minerały mają ogromne znaczenie dla procesów wzrostu oraz procesów metabolizmu w organizme. U wielu dorosłych, ale i dzieci, mogą wystąpić objawy niedoboru minerałów, spowodowane przede wszystkim niewłaściwy odżywianiem. Nie chodzi bowiem tylko o ilość poszczególnych przyjmowanych minerałów, ale również o ich wzajemny stosunek ilościowy.
Potas - charakterystyka i znaczenie
Potas (kalium) jest typowym minerałem wewnątrzkomórkowym, który występuje jako dodatnio naładowany jon. Jego przeciwwagą jest sód (natrium), który przeważnie znajduje się poza komórką, w płynach ustrojowych. Różnica ta jest podstawą potenciału elektrycznego, który jest tak istotny dla funkcjonowania mięśni, włącznie mięśnia sercowego, układu nerwowego, metabolizmu cukrów i tlenu, funkcjonowania naczyń i innych.
Potas uczestniczy również w regulacji ciśnienia krwi, jest naturalnym diuretykiem (substancją moczopędną), pomaga utrzymać prawidłowe napięcie mięśniowe, zapobiega zmęczeniu i w pozytywny sposób wpływa na układ nerwowy.
Źródła potasu
Dostarczenie potasu w zróżnicowanej diecie powinno być wystaczające, ale w rzeczywistości staje się tak bardzo rzadko. Najbogatyszym źródłem potasem są owoce, warzywa i pokarmy pełnoziarniste.
Niedobory potasu w organizmie (hipokalemia) przejawia się różnymi, często niespecyficznymi objawami:
- zaburzenia ze strony układu nerwowo-mięśniowego (zmęczenie, opadanie mięśni, skurcze)
- zaburzenia ze strony układu trawiennego (zaparcia, wiatry, bóle brzucha)
- wysokie ciśnienie krwi
- zaburzenia rytmu serca (włącznie bardzo poważnych)
Problemy te są częstsze u osób starszych, u pacjentow z chorobami serca, szczególnie leczonych diuretykami, przy nadużywaniu alkoholu i środków przeczyszczających, w przypadku chronicznych biegunek i niektórych chorób nerek. Nadmiar potasu w organizmie (hiperkalemia) występuje zdecydowanie rzadziej, ale jest zaburzeniem bardzo poważnym. Występuje przede wszystkim przy niedostatecznym funkcjonowaniu nerek, często w terapii diuretykami lekami powodującymi nadmiar potasu oraz przy stosowaniu tzw. inhibitorów ACE.
Magnez - charakterystyka i znaczenie
Magnez jest pierwiastkiem, który uczestniczy w wielu procesach metabolicznych. Ma zasadnicze znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układo nerwowo-mięśniowego, serca i naczyń krwionośnych. Jest również podstawowym składnikiem materiału kostnego, ma działanie antystresowe, przeciwalergiczne i przeciwzapalne, aktywuje enzymy i jest istotny dla prawidłowego funkcjonownia układu odpornościowego.
Przyjmowanie magnezu w pożywieniu jest w większości niewystarczające. Obok selenu i cynku, magnez jest jednym z trzech najczęstszych pierwiastków, których niedobory wstępują w naszym organizmie! Najbogatszym źródłem magnezu są banany, warzywa strączkowe, orzechy, migdały, płatki owsiane, ziemniaki i wszelkie warzywa zielone (magnez jest składnikiem chlorofilu).
Zwiększone zapotrzebowanie na magnez mają przede wszystkim diabetycy, kobiety, które stosują antykoncepcję hormonalną, osoby żyjące w dużym stresie oraz sportowcy. Również w przypadku większości chorób chronicznych i zapalnych w wyraźny sposób wzrasta zapotrzebowanie na magnez.
Niedobory magnezu wykazują wiele objawów :
- zwiększona nerwowość i zaburzenia snu
- skurcze mięśni
- kołatanie serca
- łamliwość paznokci lub wypadanie włosów
- obniżone libido
Nadmiar magnezu w organizmie praktycznie nie jest obserwowany.
POTAS, MAGNEZ I SERCE
Choroby serce i naczyń są przyczyną około 55 % wszystkich zgonów. Oprócz podstawowej przyczyny jaką jest miażdżyca, jest podstawową chorobą cywilizacyjną i znaczącym czynnikiem ryzyka wysokiego ciśnienia krwi - nadciśnienia. Występuje u 20 - 25 % dorosłej populacji.
Kiedy potrawy są zbyt słone…
Wpływ nadmiernego stosowania soli na rozwój nadciśnienia jest powszechnie znany. Obecnie nadmiar soli, a co za tym idzie sodu, w pożywieniu jest powszechny w populacji. Równocześnie dostarczenie do organizmu potasu, wapnia i magnezu jest wyraźnie niższe, niż zalecana dawka dzienna.
Obniżenie spożycia sodu, podobnie jak większa ilość potasu, magnezu i wapnia w pożywieniu, prowadzą do obniżenia podwyższonego ciśnienia krwi. W ten sposób leczy się początkowe fazy lekkiego nadciśnienia, aby uniknąć leczenia farmakologicznego.
Podobne zalecenia żywieniowe zalecane są w przypadku farmakologicznego leczenia nadciśnienia. Jeśli chodzi o profilaktykę nadciśnienia, stosuje się takie same praktyki. Celem jest jak największe rozpowszechnienie informacji na ten temat. W ramach tego typu działań staramy się wpływać również na pozostałe czynniki ryzyka nadciśnienia, do których należą przede wszystkim nadwaga i niedobór aktywności fizycznej. Od lat znany jest pozytywny profilaktyczny efekt działania diety bogatej w owoce i warzywa. W związku z faktem, że nie każdy jest w stanie zmienić swoje nawyki żywieniowe, zaleca się stosowanie preparatu fin Optisaltabs (tegoroczna nowość Finclubu). Dzięki temu oddalimy od siebie wizję nadciśnienia, ewentualnie rozpoczęcia leczenia famakologicznego, czy też możemy ograniczyć dawkowanie zalecany przez lekarza leków.
Lek. med. Michal Klácel
nowy produkt zawierający potas i magnez
Fin Optisaltabs jest wyważonym, przyjemnym w smaku produktem. Zapobiega nagromadzeniu się w organizmie płynów, które powoduje nadmierne stosowanie, i chroni nas przed wieloma problemami zdrowotnymi.
Zawarty w preparacie potas jest naturalnym diuretykiem, w pozytywny sposób wpływa na układ nerwowy, uczestniczy w regulacji ciśnienia krwi. Dzięki swojemu dobroczynnemu wpływowi na ciśnienie krwi, pomaga również ograniczyć ryzyko wystąpienia chorob sercowo naczyniowych.
Nie jest polecany osobom z nieprawidłowym funkcjonowaniem nerek, stosującym leki o działaniu diuretycznym oszczędzające potas oraz leki wpływające na arytmię serca.
Nie zawiera laktozy, drożdży, glutenu ani słodzików.
Sposób użycia: 2 tabletki 3x dziennie, najlepiej w trakcie posiłku. Opakowanie zawiera 190 tabletek. Przy zaleconym spożyciu jedno opakowanie wystarcza na miesiąc stosowania.