Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Fin Flexistrong
Fin Flexistrong

FIN FLEXISTRONG

FIN FLEXISTRONG

 

Osteoartroza jest jedną z najczęstszych chorób układu ruchu. Potocznie zwana jest chorobą zwyrodnieniową stawów. To przede wszystkim choroba osób w wieku powyżej 50 roku życia. Badania populacji osób powyżej 65 roku życia wykazały, że w tej grupie wiekowej na osteoartrozę cierpi 90 % osób. Doświadczenia doktora Istvana Tihaniego (członka Gremium Lekarskiego z Węgier) potwierdzają jednak, że choroba zwyrodnieniowa stawów dotyka coraz więcej młodych osób w wieku pomiędzy 20 a 30 rokiem życia.

 

By nasze stawy były sprawne i zdrowe

„Osteoartroza występuje u wszystkich gatunków ssaków. Jej występowanie stwierdzono nawet u ludzi żyjących wieki temu, na podstawie badań szkieletów. Osteoartroza to powolne, rozwijające się i postępujące w miarę upływu lat upośledzenie funkcji stawów na skutek przeciążeń. Przeciążenia te, to tzw. “mikrourazy”, które powodują zniszczenie i zniekształcenie stawów, uszkodzenie chrząstki stawowej i powstanie wyrostków kostnych na skrajach stawu” – rozpoczyna swój wykład lekarz Istvan Tihanyi, od ktorego dowiedzieliśmy się, że kuracja suplementami diety w połączeniu z tradycyjną terapią może mieć nadzwyczaj pozytywne efekty w pokonywaniu choroby.

 

Co sprawia, że chrząstka stawowa jest elastyczna?

Chrząstka stawowa pokrywa końce kości tworzących staw. Powierzchnia chrząstki stawowej jest gładka i świecąca. Grubość chrząstki jest różna i w zależności od stawu wynosi średnio od 0,5 do 2 mm. Najistotniejszą własnością chrząstki stawowej jest odporność na tarcie. Elastyczność chrząstki stawowej jest właściwością zależną od obecności  i współdziałania kolagenu oraz proteoglikanów.

 

Co powiniśmy wiedzieć o tych substancjach?

Kolagen to główne białko tkanki łącznej. Posiada ono bardzo wysoką odporność na rozciąganie i stanowi główny składnik ścięgien, stawów i więzadeł. Jest również odpowiedzialny za elastyczność skóry. Istnieje wiele rodzajów kolagenu, ale w ludzkim organizmie znajdują się tylko typy I, II, III i IV. W chrząstkach stawowych znajduje się kolagen typu II. Natomiast choroby stawów pięciokrotnie przyspieszają niedobory kolagenu typu IV. Z wiekiem spada odporność stawów na przeciążenia. Do tej pory nie udało się zidentyfikować żadnych zaburzeń biochemicznych, które byłyby typowe dla „starszej” wiekiem chrząstki stawowej.

 

Co oprócz wyższego wieku może spowodować zmiany i niszczenie stawów?

Zużywanie stawów i równoczesne mikrourazy prowadzą do zmian w stawach, które są pierwszymi objawami ich degeneracji. Dzieje się tak w przypadkach osteoartrozy wywołanej różnymi czynnikami związanymi z wykonywanym przez człowieka zawodem np. u sportowców. Osteoartrozę mogą wywoływać również pewne wady rozwojowe, choroby kości, stany zapalne stawów, krwawienia stawów, schorzenia neuropatyczne oraz zaburzenia metaboliczne.

 

W przypadku jakich objawów pacjenci udają się do lekarza?

W większości pacjenci uskarżają się na trudne do zlokalizowania bóle, które występują przy obciążeniu stawów, w późniejszym stadium choroby ból pojawia się również w stanie spoczynku. Częste jest poranne sztywnienie stawów.

Choroba najczęściej dotyka stawy biodrowe i kolanowe. Stawy są wrażliwe na nacisk, zwłaszcza kiedy są spuchnięte. Deformacje i poważne ograniczenie ruchliwości stawów pojawiające się w późniejszym stadium choroby, spowodowane są uszkodzeniem chrząstki stawowej, złamaniami kości pod stawem lub cystami, czy naroślami pojawiającymi się na kości. Ograniczenia ruchomości są spowodowane przyczynami mechanicznymi na powierzchni stawu, cystami na kości, skurczami stawu i skracaniem struktury stawu.

W wyniku nagromadzenia płynów, stawy mogą ulec powiększeniu. Wyniki badań radiologicznych i laboratoryjnych często nie potwierdzają zakresu objawów. Badania laboratoryjne w takich przypadkach są użyteczne wyłącznie przy wykluczaniu innych chorób lub diagnostyce stanów prowadzących do osteoartrozy wtórnej.

 

Jakiej terapii są poddawani pacjenci cierpiący na choroby zwyrodnieniowe stawów?

Wiele skutecznie stosowanych do tej pory metod leczenia osteoartrozy i reumatoidalnego  zapalenia stawów, które poważnie uszkadzają stawy, powoduje powstanie wrzodów żołądka lub inne poważne skutki uboczne.

W serii badań prowadzonych przez dr Marthę L.Barnett, profesora Katedry Medycyny Wewnętrznej, Uniwersytetu w Wirginii, pacjentom chorującym na reumatoidalne zapalenie stawów doustnie podawano kolagen typu II w małych dawkach. W ten sposób bez skutków ubocznych obniżono bolesne objawy chorobowe, a także opuchliznę. Zmniejszył się również stopień zesztywnienia stawów pacjentów.

W ramach badań podczas 24 tygodni, 228 pacjentom podawano dziennie 20,100, 500 i 2500 gramowe dawki kolagenu lub placebo. U osób, które podczas sześciu miesięcy badań stosowały codziennie 20 mikrogramów płynnego kolagenu typu II w soku pomarańczowym wykazano obniżenie bolesności bez występowania skutków ubocznych.

W trakcie badań uczestnicy nie byli leczeni ogólnie stosowanymi metodami (niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi lub kortykosterydami). Wyniki badań opublikowano w amerykańskim czasopiśmie „Arthritis and Rheumatism”. Badania wykazały, że kolagen dostarczony do układu trawiennego „przeprogramowywuje” białe krwinki, dzięki temu przyjmują one kolagen jako element własny organizmu. W efekcie końcowym obniżona zostaje  szybka rekacja układu odpornościowego.

 

W swojej pracy naukowcy wychodzili z założenia, że układ odpornościowy nie reaguje na

strawiony pokarm, w przeciwieństwie do reakcji na inne organizmy, np. wirusy. Zatem

możliwe jest okłamanie białych krwinek, by traktowały kolagen jako pokarm, a nie wroga,

którego trzeba zniszczyć. „Kolagen podawany doustnie ma tę ogromną korzyść, że nie ma

skutków ubocznych” – komentuje Dr John M. Stuart, profesory internistyki i reumatologii na

uniwersytecie w Tennessee – „przy jakiejkolwiek innej dostępnej metodzie istnieje

niebezpieczeństwo mniejszych lub większych komplikacji”.

 

Podobnie dobre wyniki z podawaniem kolagenu pacjentom cierpiącym na osteoartrozę osiągnięto w Klinice Ortopedycznej przez Uniwersytecie Karola w Pradze. W tym przypadku 100 pacjentów zostało poddanych podwójnej próbie w ciemno, w celu porównania działania kolagenu i glukozaminy. Trzymiesięczna kuracja wykazała, że kolagen jest o 33% skuteczniejszy niż glukozamina, poza tym nie posiada skutków ubocznych i skutecznie oraz szybciej eliminuje ból.

W badaniu tym jako źródło kolagenu stosowany był fiński suplement diety fin Flexigel dostępny również w Finclubie.

 

Flexigel doskonale się wchłania

W ostatnim okresie wprowadza  się coraz więcej metod leczenia schorzeń dotykających stawów. Oprócz tradycyjnej terapii prawdopodobnie najlepszym suplementem diety jest Flexigel.

Ponieważ białe krwinki nie reagują na dostarczanie do organizmu kolagenu (kolagen nie aktywizuje układu odpornościowego), Flexigel można stosować również w przypadku autoimmunologicznych chorób reumatologicznych.

Działanie Flexigelu poprawia stan kości, stawów, ścięgien, wpływa na poprawę struktury paznokci i włosów oraz jakość skóry.

Regularne stosowanie Flexigelu wspomaga regenerację chrząstek stawowych, zastępuje kolagen utracony w wyniku uwarunkowań genetycznych, ciągłego fizycznego przeciążenia lub urazu.

Suplement diety zalecany jest dla wszystkich kategorii wiekowych, zwłaszcza dzieciom w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju, sportowcom, osobom ciężko pracującym fizycznie, pacjentom cierpiącym na nadwagę, osobom starzejącym się i kobietom w okresie klimakterium.

 

Flexigel doskonale się wchłania. Jest roztworem koloidalnym, którego głównym składnikiem jest hydrolizowany kolagen. Swój przyjemny smak zawdzięcza dodatkowi koncentratu z czarnej pożeczki. Nie zawiera cukru.

Dr Istvan Tihanyi



do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl