
Składniki
- 2 jabłka (szara reneta)
- 1 małe jajko
- 1/4 łyżeczki sody
- 3 jajka
- 1/2 szklanki maślanki
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka mąki kokosowej Ol'Vita
- 1/4 łyżeczki sody
- 1 op. cukru waniliowego
- cukier puder do posypania
- 1 łyżka oleju do smażenia
Przygotowanie
Jabłko obrać, pokroić w krążki, wykroić gniazda nasienne. Jajko rozbełtać z cukrem waniliowym, sodę wymieszać z maślanką, wlać do jajka. Wsypać obie mąki i wymieszać, żeby nie było grudek. Krążki jabłka maczać w cieście, wykładać na rozgrzaną patelnię, posmarowaną olejem, smażyć na złoto z obu stron. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.