
Składniki
Biszkopt:
- 4 jaja
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąka z zarodków kukurydzy
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka octu
Mus czekoladowy:
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 200g gorzkiej czekolady, co najmniej 70% kakao
- 50 g oleju kokosowego
- 200 ml śmietany 30%
- 1/2 łyżki żelatyny
Polewa:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
Ponadto 30 g wafli ryżowych naturalnych, bez dodatków
Przygotowanie
Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Zabieramy się za przygotowanie musu:
Jajka sparzamy we wrzątku. Żółtka, śmietanę, połowę cukru, czekoladę podzieloną na kostki i masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, mieszając od czasu do czas przez kilka minut. Zdejmujemy z palnika i dodajemy rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody żelatynę. Mieszamy dokładnie. Białka wlewamy do miski i ubijamy mikserem, po chwili wsypujemy cukier i ubijamy aż masa będzie sztywna. Do lekko przestudzonej masy czekoladowej dodajemy partiami pianę i mieszamy delikatnie. Mus wlewamy na biszkopt. Na musie umieszczamy rozkruszone wafle ryżowego. Składniki na masę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Przestudzoną masę wylewamy na wafle ryżowe. Ciasto odstawiamy na kilka godzin, aby mus stężał.