Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Promocje
BIO PLANET Kasza jaglana BIO 1kg
BIO PLANET Kasza jaglana BIO 1kg
10,31 zł 8,00 zł
szt
DuoLife Medical Formula ProSugar
DuoLife Medical Formula ProSugar
97,00 zł 85,00 zł
szt.
Olej konopny w opakowaniach 500 ml OlVita
Olej konopny w opakowaniach 500 ml OlVita
45,00 zł 39,00 zł
szt.
Żel do masażu Arctic Ice 2% Finclub
Żel do masażu Arctic Ice 2% Finclub
25,00 zł 21,00 zł
szt.
DuoLife Medical Formula ProCholterol
DuoLife Medical Formula ProCholterol
97,00 zł 85,00 zł
szt.
Producenci
Majonez domowy

Składniki

Przygotowanie

Do wysokiego naczynia wlać żółtko, dodać sól, cukier, musztardę i zmiksować za pomocą blendera (miksera) z trzepaczką. Można również majonez ucierać ręcznie za pomocą trzepaczki w kształcie gruszki. Następnie powoli, kroplami dodawać olej, cały czas miksując. Gdy masa zacznie gęstnieć, można wlewać już olej cienkim strumieniem lub w krótkich odstępach po łyżce. W czasie miksowania skrapiać majonez sokiem z cytryny, co zapobiega zwarzeniu. Majonez ucieramy do zupełnego zużycia oleju. Powinien mieć taką konsystencję, aby nie spływał. Prawda, że nie jest to takie trudne? Warto zapoznać się z poniższymi wskazówkami :-)

Uwaga:
  • majonez najlepiej uciera się, gdy temp. produktów wynosi ok. 20 st.C, czyli są w temp. pokojowej
  • ucieranie majonezu należy rozpocząć wlewaniem oleju kroplami, a zakończyć gdy zacznie gęstnieć
  • majonez należy ucierać jak najszybciej i zawsze w jedną stronę
  • nie można przerywać ucierania majonezu
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl