Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci
Majonez domowy

Składniki

Przygotowanie

Do wysokiego naczynia wlać żółtko, dodać sól, cukier, musztardę i zmiksować za pomocą blendera (miksera) z trzepaczką. Można również majonez ucierać ręcznie za pomocą trzepaczki w kształcie gruszki. Następnie powoli, kroplami dodawać olej, cały czas miksując. Gdy masa zacznie gęstnieć, można wlewać już olej cienkim strumieniem lub w krótkich odstępach po łyżce. W czasie miksowania skrapiać majonez sokiem z cytryny, co zapobiega zwarzeniu. Majonez ucieramy do zupełnego zużycia oleju. Powinien mieć taką konsystencję, aby nie spływał. Prawda, że nie jest to takie trudne? Warto zapoznać się z poniższymi wskazówkami :-)

Uwaga:
  • majonez najlepiej uciera się, gdy temp. produktów wynosi ok. 20 st.C, czyli są w temp. pokojowej
  • ucieranie majonezu należy rozpocząć wlewaniem oleju kroplami, a zakończyć gdy zacznie gęstnieć
  • majonez należy ucierać jak najszybciej i zawsze w jedną stronę
  • nie można przerywać ucierania majonezu
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl