
Spiruliną nazywa się produkty powstałe z mikroskopijnych niebiesko-zielonych alg. Środek ten ma postać ciemnozielonego proszku, w którego składzie znajdują się liczne składniki bioaktywne. Zawiera przede wszystkim dużo białka i aminokwasów, dlatego uważana jest za doskonały preparat odżywczy. Wpisując w przeglądarkę hasło „spirulina a odchudzanie” można przekonać się, że wiele osób uważa ten produkt za cudowny środek odchudzający. Czy tak naprawdę jest? Jak właściwie działa spirulina?
Co zawiera spirulina?
Spiruliną nazywane są suplementy diety zawierające w sobie biomasę sinic, zwykle Arthrospira platesis lub Arthrospira maxima. Aż 55-70% proszku z alg stanowi pełnowartościowe białko. Zawiera ono wszystkie aminokwasy, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Co więcej, powstająca z alg spirulina jest znacznie bogatszym źródłem białka niż mleko, jaja czy mięso.
Dobroczynne właściwości spiruliny wynikają także z dużej zawartości kwaów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Znajdują się w niej również kwasy: linolowy, alfa-linolenowy, dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA). Są one budulcem błon komórkowych, m.in., komórek mięśniowych, a do tego chronią organizm przed rozwojem chorób układu krążenia, alergii czy chorób autoimmunologicznych. Ok. 20% masy alg stanowią węglowodany, w tym glukoza, fruktoza oraz glukozamina, która jest niezbędna do regeneracji chrząstek stawowych. Spiruliny to również źródło witamin – zawiera mnóstwo prowitaminy A oraz witaminy E, przeciwdziałającym chorobom nowotworowym. Algi zawierają też mnóstwo składników mineralnych, np. potasu, chromu, selenu, manganu czy wapnia oraz duże ilości żelaza, dlatego chronią przed rozwojem anemii.
Jakie są właściwości spiruliny?
Spirulina w tabletkach lub w proszku skutecznie wzmacnia układ odpornościowy, ponieważ zwiększa produkcję limfocytów T i B. Zapobiega też występowaniu infekcji wirusowych i bakteryjnych, ponieważ zwiększa aktywność makrofagów. Preparaty na bazie spiruliny powinny być stosowane przez alergików, ponieważ hamuje ona uwalnianie histaminy, ma działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne. To także świetne remedium na anemię, ponieważ zwiększa wytwarzanie czerwonych krwinek.
Spirulina hamuje namnażanie się wirusów, w tym m.in. opryszczki, grypy, odry czy cytomegalii. Chroni też przed chorobami układu krążenia i nowotworami, a także oczyszcza organizm z metali ciężkich.
Spirulina a odchudzanie
Czy odchudzanie ze spiruliną jest skuteczne? Na pewno nie jest ona receptą na otyłość. Przy nieprawidłowej diecie i braku aktywności fizycznej nawet spirulina nie pomoże w utracie zbędnych kilogramów. Jednak warto włączyć ją do diety, jeśli planujemy przeprowadzić kurację odchudzającą i zwiększyć wysiłek fizyczny. Faktem jest, że spirulina jest bogatym źródłem błonnika, który przyspiesza perystaltykę jelit i ułatwia ich oczyszczenie. Dzięki temu proces wchłaniania substancji odżywczych będzie przebiegać sprawniej, co może ułatwić walkę z nadwagą. Spirulina przydaje się zwłaszcza podczas stosowania diet redukcyjnych, ponieważ dostarcza organizmowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych.