FIN SWEETACERTABS
Naturalna witamina C z owoców aceroli i czarnej porzeczki
W asortymencie Finclubu są dwa suplementy diety, które zawierają 100% naturalnej witaminy C - fin Sweetacertabs i fin Xyliacertabs. Różnią się tym, że fin Xyliacertabs jest słodzony naturalną substancją ksylitol, która pozytywnie wpływa na szkliwo zębów.
Sweetacertabs Dostępna tutaj do kupienia
Xyliacertabs Dostępne tutaj do kupienia
-
Preparat zawiera 100% naturalnej witaminy C uzyskanej z tropikalnych owoców aceroli oraz z czarnej porzeczki. W jednej tabletce jest 244,8 mg sproszkowanej aceroli, co oznacza 60 mg czystej naturalnej witaminy C oraz 23 mg proszku czarnej porzeczki.
-
Naturalna witamina C jest dużo aktywniejsza od syntetycznej. Zawiera bioflawonoidy, związki roślinne, które dodatkowo wzmacniają działanie witaminy C i chronią ją przed rozkładem. Bioflawonoidy są obecne tylko w przyrodzie, naturalnym źródłem bioflawonoidów są między innymi właśnie acerola i czarna porzeczka.
-
Skład preparatu fin Sweetacertabs jest idealnie skomponowany, zawiera związki biologiczne czynne, otrzymywane na bazie surowców naturalnych, nawet tabletkowe spoiwo jest pochodzenia naturalnego, dlatego nie ma działań ubocznych i nie zanieczyszcza organizmu. Ma bardzo dobrą przyswajalność i tolerancję.
-
Jedna tabletka fin Sweetacertabs zawiera 60 mg witaminy C, profilaktyczne dzienne zapotrzebowanie witaminy C
-
Obecna glukoza (76,5 mg cukru winogronowego), fruktoza (88 mg cukru owocowego) i sacharoza (306 mg - dwucukier, powstaje w wyniku połączenia glukozy i fruktozy) są źródłem energii głównie dla dzieci.
Preparat ma doskonały smak, dlatego popularnie zwany jest cukierkiem, który chroni zdrowie (rada dla matek - preparat przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci, właśnie z powodu wyśmienitego smaku - za drogi cukierek! ).
Sposób użycia: dorośli 1 - 5 tabletek dziennie, dzieci 1 - 3 tabletki dziennie w dawkach podzielonych, profilaktycznie wystarczy 1 tabletka dziennie.
Opakowanie: 250 tabletek
Naturalna witamina C:
-
Podnosi odporność organizmu na choroby, skraca czas trwania zaziębienia czy zakażenia, aktywizuje system imunologiczny, czyli pobudza wzrost komórek odpornościowych, hamuje rozwój wirusa.
-
Obniża ryzyko powstania alergii, zmniejsza odczyn alergiczny, ponieważ osłabia działanie histaminy (chodzi o hormon, który wydzielany w nadmiarze wywołuje reakcję alergiczną)
-
Wpływa na wytwarzanie kolagenu, z którego jest produkowana tkanka łączna (łączy różne komórki), ma wpływ na zachowanie kształtu komórek i sprawne funkcjonowanie. Kolagen znajduje się w kościach, rogówce oka, mięśniach, ścięgnach, skórze, stawach, zębach i naczyniach krwionośnych. Ułatwia gojenie ran, złamań, hamuje tworzenie się sińców, powstawanie krwotoków, krwawień dziąseł.
-
Ma wpływ na układ krwionośny i serce, reguluje poziom cholesterolu, chroni przed miażdżycą i chorobą wieńcową, zmniejsza krzepnięcie krwi
-
Jest antyutleniaczem, zwalcza wolne rodniki, chroni przed zmianami nowotworowymi, łagodzi niepożądane skutki radioterapii.
-
Oddziałuje korzystnie na wzrok, hamuje rozwój zaćmy.
-
Ułatwia pokonywanie stresu, depresji, umożliwia koncentrację.
-
Przy anemii - podczas kuracji preparatami żelaza - jest konieczna witamina C, poprawia przyswajalność tego pierwiastka w przewodzie pokarmowym.
-
Pomaga dzieciom w okresie intensywnego wzrostu.
-
Więcej witaminy C potrzebują osoby palące, kobiety w ciąży, w okresie karmienia piersią, stosujące środki antykoncepcyjne oraz ludzie starsi.
-
Potrzebna jest dla sportowców (podczas stresu i wysiłku fizycznego wzrasta zużycie witaminy C).
-
Należy pamiętać, ze witaminę C niszczy tlenek węgla, którym jest zanieczyszczone powietrze w miastach, dlatego ich mieszkańcy potrzebują więcej tej witaminy.
Człowiek musi pobierać witaminę C z pokarmów, nie potrafi ją sam wytwarzać ( natomiast zwierzęta są w stanie wytwarzać ją same). Witamina C jest dla ludzkiego organizmu niezwykle ważną substancją, jest bowiem odpowiedzialna za usuwanie z naszego organizmu tzw. wolnych rodników, których nadmiar powoduje przyspieszenie procesów starzenia. Witamina C rozpuszcza się łatwo w wodzie, nie rozpuszcza się natomiast w tłuszczach.
ACEROLA (Malpighia puncifolia - malpigia gładka)
Acerola jest rośliną tropikalną, rośnie w Ameryce Środkowej, Południowej i w Azji (Indiach). Owoc aceroli, o bardzo przyjemnym smaku, jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C (kwas askorbinowy). Przypomina swoim kształtem owoc czereśni lub wiśni, ma kolor czerwony. W 100 gramach owoców aceroli znajduje się aż 1700 mg witaminy C. Dla porównania: taka sama ilość owoców kiwi ma zaledwie około 70 mg. Obecna w aceroli naturalna witamina C jest dużo aktywniejsza od syntetycznej, ponieważ zawiera bioflawonoidy, związki roślinne, które dodatkowo wzmacniają działanie witaminy C i chronią ją przed rozkładem. Bioflawonoidy są obecne tylko w przyrodzie, naturalnym źródłem bioflawonoidów oprócz aceroli są np.: czarna porzeczka, papryka, biała skórka owoców cytrusowych, w mniejszych ilościach znajduje się w brzoskwiniach, winogronach, owocach dzikiej róży itp.
Zawartość witaminy C w 100 g wybranych produktów:
Nazwa produktu | Witamina C (w mg) |
acerola | 1700 mg |
owoc dzikiej róży | 500-800 mg |
porzeczka czarna | 183 mg |
papryka czerwona | 144 mg |
truskawki | 66 mg |
cytryny | 50 mg |
pomarańcze | 49 mg |
kapusta biała | 48 mg |
kapusta kwaszona | 16 mg |
ziemniaki wczesne | 16 mg |
ziemniaki późne | 11 mg |
Ilość witaminy C w wymienionych produktach zmienia się w zależności od pory roku, sposobu przechowywania czy przygotowania potraw (długo gotowane tracą witaminę C). Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, jest wrażliwa na światło, temperaturę i wilgoć. W czasie przechowywania w okresie zimy warzywa i owoce tracą znaczną część witaminy C.Podobnie szkodzi jej odgrzewanie, rozmrażanie w temperaturze pokojowej i konserwowanie.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C (w mg)
Grupa ludności - wiek w latach | Norma zalecana |
Dzieci 1 – 6 | 45 mg |
Dzieci 7 – 18 | 60 mg |
Dorośli | 60 - 70 mg |
Kobiety ciężarne II, III trimestr | 70 - 80 mg |
Kobiety karmiące | 95 - 100 mg |
Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta z wiekiem. Zwiększone zapotrzebowanie mają kobiety w ciąży, palacze, sportowcy, osoby pracujące fizycznie, kobiety przyjmujące środki antykoncepcyjne. Dawkę witaminy C trzeba zwiększyć w okresie grypowym.
Objawy niedoboru witaminy C
-
Zmniejszenie odporności na infekcje, wtórne infekcje
-
Przedłużenie okresu zaziębienia organizmu
-
Zmęczenie i brak apetytu, depresja
-
Bóle mięśniowe i stawowe, obrzęki kończyn
-
Występowanie szkorbutu - wypadanie zębów, krwawienie z dziąseł
-
Złe gojenie i odnawianie się ran
-
Uszkodzenia naczyń krwionośnych
Dzięki witaminie C uświadomiono sobie ogromne znaczenie witamin dla zdrowia człowieka. Zauważono, że marynarze wypływający w dalekie rejsy łatwo zapadali na różne choroby - szkorbut, osłabienie fizyczne, źle się goiły rany, często dla nich podróż kończyła się śmiercią - chociaż mieli dostatek pożywienia. Spowodowane to było brakiem świeżych warzyw i owoców. Sytuacja uległa zmianie, gdy potrawę uzupełniono kwaszoną kapustą i owocami cytrusowymi.
Objawy nadmiaru - hiperwitaminoza
Witamina C w dużych dawkach może wywoływać dolegliwości żołądka, biegunkę, nudności, wysypkę skórną, tworzenie się kamieni nerkowych. Zbyt duże ilości, przekraczające dzienne potrzeby organizmu, są wydalane z moczem, dlatego nie ma sensu brać jednorazowo duże ilości witaminy C.