Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Naturalna witamina C

FIN SWEETACERTABS

Naturalna witamina C z owoców aceroli i czarnej porzeczki

W asortymencie Finclubu są dwa suplementy diety, które zawierają 100% naturalnej witaminy C - fin Sweetacertabs i fin Xyliacertabs. Różnią się tym, że fin Xyliacertabs jest słodzony naturalną substancją ksylitol, która pozytywnie wpływa na szkliwo zębów.

Sweetacertabs Dostępna tutaj do kupienia 

Xyliacertabs Dostępne tutaj do kupienia

  • Preparat zawiera 100% naturalnej witaminy C uzyskanej z tropikalnych owoców aceroli oraz z czarnej porzeczki. W jednej tabletce jest 244,8 mg sproszkowanej aceroli, co oznacza 60 mg czystej naturalnej witaminy C oraz 23 mg proszku czarnej porzeczki.

  • Naturalna witamina C jest dużo aktywniejsza od syntetycznej. Zawiera bioflawonoidy, związki roślinne, które dodatkowo wzmacniają działanie witaminy C i chronią ją przed rozkładem. Bioflawonoidy są obecne tylko w przyrodzie, naturalnym źródłem bioflawonoidów są między innymi właśnie acerola i czarna porzeczka.

  • Skład preparatu fin Sweetacertabs jest idealnie skomponowany, zawiera związki biologiczne czynne, otrzymywane na bazie surowców naturalnych, nawet tabletkowe spoiwo jest pochodzenia naturalnego, dlatego nie ma działań ubocznych i nie zanieczyszcza organizmu. Ma bardzo dobrą przyswajalność i tolerancję.

  • Jedna tabletka fin Sweetacertabs zawiera 60 mg witaminy C, profilaktyczne dzienne zapotrzebowanie witaminy C

  • Obecna glukoza (76,5 mg cukru winogronowego), fruktoza (88 mg cukru owocowego) i sacharoza (306 mg - dwucukier, powstaje w wyniku połączenia glukozy i fruktozy) są źródłem energii głównie dla dzieci.

Preparat ma doskonały smak, dlatego popularnie zwany jest cukierkiem, który chroni zdrowie (rada dla matek - preparat przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci, właśnie z powodu wyśmienitego smaku - za drogi cukierek! ). 

Sposób użycia: dorośli 1 - 5 tabletek dziennie, dzieci 1 - 3 tabletki dziennie w dawkach podzielonych, profilaktycznie wystarczy 1 tabletka dziennie.
Opakowanie: 250 tabletek

Naturalna witamina C:

  • Podnosi odporność organizmu na choroby, skraca czas trwania zaziębienia czy zakażenia, aktywizuje system imunologiczny, czyli pobudza wzrost komórek odpornościowych, hamuje rozwój wirusa.

  • Obniża ryzyko powstania alergii, zmniejsza odczyn alergiczny, ponieważ osłabia działanie histaminy (chodzi o hormon, który wydzielany w nadmiarze wywołuje reakcję alergiczną)

  • Wpływa na wytwarzanie kolagenu, z którego jest produkowana tkanka łączna (łączy różne komórki), ma wpływ na zachowanie kształtu komórek i sprawne funkcjonowanie. Kolagen znajduje się w kościach, rogówce oka, mięśniach, ścięgnach, skórze, stawach, zębach i naczyniach krwionośnych. Ułatwia gojenie ran, złamań, hamuje tworzenie się sińców, powstawanie krwotoków, krwawień dziąseł.

  • Ma wpływ na układ krwionośny i serce, reguluje poziom cholesterolu, chroni przed miażdżycą i chorobą wieńcową, zmniejsza krzepnięcie krwi

  • Jest antyutleniaczem, zwalcza wolne rodniki, chroni przed zmianami nowotworowymi, łagodzi niepożądane skutki radioterapii.

  • Oddziałuje korzystnie na wzrok, hamuje rozwój zaćmy.

  • Ułatwia pokonywanie stresu, depresji, umożliwia koncentrację.

  • Przy anemii - podczas kuracji preparatami żelaza - jest konieczna witamina C, poprawia przyswajalność tego pierwiastka w przewodzie pokarmowym.

  • Pomaga dzieciom w okresie intensywnego wzrostu.

  • Więcej witaminy C potrzebują osoby palące, kobiety w ciąży, w okresie karmienia piersią, stosujące środki antykoncepcyjne oraz ludzie starsi.

  • Potrzebna jest dla sportowców (podczas stresu i wysiłku fizycznego wzrasta zużycie witaminy C).

  • Należy pamiętać, ze witaminę C niszczy tlenek węgla, którym jest zanieczyszczone powietrze w miastach, dlatego ich mieszkańcy potrzebują więcej tej witaminy.

Człowiek musi pobierać witaminę C z pokarmów, nie potrafi ją sam wytwarzać ( natomiast zwierzęta są w stanie wytwarzać ją same). Witamina C jest dla ludzkiego organizmu niezwykle ważną substancją, jest bowiem odpowiedzialna za usuwanie z naszego organizmu tzw. wolnych rodników, których nadmiar powoduje przyspieszenie procesów starzenia. Witamina C rozpuszcza się łatwo w wodzie, nie rozpuszcza się natomiast w tłuszczach.

ACEROLA (Malpighia puncifolia - malpigia gładka)

Acerola jest rośliną tropikalną, rośnie w Ameryce Środkowej, Południowej i w Azji (Indiach). Owoc aceroli, o bardzo przyjemnym smaku, jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C (kwas askorbinowy). Przypomina swoim kształtem owoc czereśni lub wiśni, ma kolor czerwony. W 100 gramach owoców aceroli znajduje się aż 1700 mg witaminy C. Dla porównania: taka sama ilość owoców kiwi ma zaledwie około 70 mg. Obecna w aceroli naturalna witamina C jest dużo aktywniejsza od syntetycznej, ponieważ zawiera bioflawonoidy, związki roślinne, które dodatkowo wzmacniają działanie witaminy C i chronią ją przed rozkładem. Bioflawonoidy są obecne tylko w przyrodzie, naturalnym źródłem bioflawonoidów oprócz aceroli są np.: czarna porzeczka, papryka, biała skórka owoców cytrusowych, w mniejszych ilościach znajduje się w brzoskwiniach, winogronach, owocach dzikiej róży itp.

Zawartość witaminy C w 100 g wybranych produktów:

Nazwa produktu Witamina C (w mg)
acerola 1700 mg
owoc dzikiej róży 500-800 mg
porzeczka czarna 183 mg
papryka czerwona 144 mg
truskawki 66 mg
cytryny 50 mg
pomarańcze 49 mg
kapusta biała 48 mg
kapusta kwaszona 16 mg
ziemniaki wczesne 16 mg
ziemniaki późne 11 mg


Ilość witaminy C w wymienionych produktach zmienia się w zależności od pory roku, sposobu przechowywania czy przygotowania potraw (długo gotowane tracą witaminę C). Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, jest wrażliwa na światło, temperaturę i wilgoć. W czasie przechowywania w okresie zimy warzywa i owoce tracą znaczną część witaminy C.Podobnie szkodzi jej odgrzewanie, rozmrażanie w temperaturze pokojowej i konserwowanie. 

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C (w mg)

Grupa ludności - wiek w latach Norma zalecana
Dzieci 1 – 6 45 mg
Dzieci 7 – 18 60 mg
Dorośli 60 - 70 mg
Kobiety ciężarne II, III trimestr 70 - 80 mg
Kobiety karmiące 95 - 100 mg


Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta z wiekiem. Zwiększone zapotrzebowanie mają kobiety w ciąży, palacze, sportowcy, osoby pracujące fizycznie, kobiety przyjmujące środki antykoncepcyjne. Dawkę witaminy C trzeba zwiększyć w okresie grypowym.

Objawy niedoboru witaminy C

  • Zmniejszenie odporności na infekcje, wtórne infekcje

  • Przedłużenie okresu zaziębienia organizmu

  • Zmęczenie i brak apetytu, depresja

  • Bóle mięśniowe i stawowe, obrzęki kończyn

  • Występowanie szkorbutu - wypadanie zębów, krwawienie z dziąseł

  • Złe gojenie i odnawianie się ran

  • Uszkodzenia naczyń krwionośnych

Dzięki witaminie C uświadomiono sobie ogromne znaczenie witamin dla zdrowia człowieka. Zauważono, że marynarze wypływający w dalekie rejsy łatwo zapadali na różne choroby - szkorbut, osłabienie fizyczne, źle się goiły rany, często dla nich podróż kończyła się śmiercią - chociaż mieli dostatek pożywienia. Spowodowane to było brakiem świeżych warzyw i owoców. Sytuacja uległa zmianie, gdy potrawę uzupełniono kwaszoną kapustą i owocami cytrusowymi.

Objawy nadmiaru - hiperwitaminoza

Witamina C w dużych dawkach może wywoływać dolegliwości żołądka, biegunkę, nudności, wysypkę skórną, tworzenie się kamieni nerkowych. Zbyt duże ilości, przekraczające dzienne potrzeby organizmu, są wydalane z moczem, dlatego nie ma sensu brać jednorazowo duże ilości witaminy C.

Sweetacertabs Dostępna tutaj do kupienia 

Xyliacertabs Dostępne tutaj do kupieni

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium