
Dieta bezglutenowa - zestaw produktów gluten free

Opis
W dzisiejszych czasach wiele osób decyduje się na dietę bezglutenową z własnego wyboru lub z przyczyn zdrowotnych.
Proponujemy Państwu zestaw produktów bezglutenowych, który pomoże urozmaicić Państwu dietę eliminacyjną.
Na opakowaniach produktów znajdziecie również Państwo inspirujące przepisy, które pomogą urozmaicić dietę.
W skład zestawu wchodzą produkty:
- Ciasto drożdżowe firmy Celiko
- Ciasto biszkoptowe firmy CelikoCiasto kruche firmy Celiko
- Chleb ryżowy firmy Celiko
- Ciasto Brownie firmy Celiko
- Piernik firmy Celiko
- Kakao Gumiś firmy Celiko
- Kaszka mleczno-kukurydziana o smaku malinowym firmy Celiko
- Budyń o smaku śmietankowym z malinami firmy Celiko
- Budyń czekoladowy z miętą firmy Celiko
- Galaretka o smaku pomarańczowym firmy Amylon
- Baton Brownie firmy Baton Warszawski
Bezglutenowe ciasta i chleby do wypiekania CELIKO to mieszanki produkowane z wysokiej jakości składników, zgodnie z reżimem produkcyjnym gwarantującym deklarowany skład czynników alergennych (np. gluten i fenyloalanina).
Firma CELIKO jako pierwsza firma w Polsce – już w 1984 roku - uruchomiła produkcję pełnej gamy mieszanek dietetycznych ciast i chlebów dla osób na dietach eliminacyjnych w tym celiakii i fenyloketonurii.
Przepisy na wykonanie ciast - na opakowaniu.
1. Ciasto drożdżowe Celiko
Świetnie nadaje się do przygotowania słodkich ciast drożdżowych - ciast z owocami, bab i babeczek, drożdżówek, pączków, racuchów.
Produkowane z wysokiej jakości składników, zgodnie z zasadami produkcyjnymi gwarantującymi deklarowany skład czynników alergennych (np. glutenu).
Produkt bezglutenowy (PL-064-024)
Koncentrat ciasta drożdżowego w proszku do przygotowania słodkich ciast drożdżowych - ciast z owocami, bab i babeczek, drożdżówek, pączków, racuchów. Produkt bezglutenowy.
Składniki: skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, cukier, skrobia ziemniaczana modyfikowana, mąka ryżowa, substancja zagęszczająca: pektyny, drożdże suszone (1,5%), sól.
Może zawierać: soję, mleko, orzeszki ziemne, orzechy laskowe.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wartość odżywcza | w 100 g koncentratu: |
Wartość energetyczna: | 1496 kJ / 357 kcal |
Tłuszcz: | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0 g |
Węglowodany: | 85 g |
w tym cukry: | 20 g |
Białko: | 1,5 g |
Sól: | 0,27 g |
2. Ciasto biszkoptowe Celiko
Świetnie nadaje się do przygotowania biszkoptu, muffinek i babeczek.
Produkowane z wysokiej jakości składników, zgodnie z zasadami produkcyjnymi gwarantującymi deklarowany skład czynników alergennych (np. glutenu).
Koncentrat ciasta biszkoptowego w proszku do przygotowania biszkoptu, muffinek i babeczek. Produkt bezglutenowy.
Składniki: skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, cukier.
Może zawierać: soję, mleko i ich pochodne.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wartość odżywcza
w 100 g koncentratu:
Wartość energetyczna:
1526 kJ / 365 kcal
Tłuszcz:
0,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone:
0,0 g
Węglowodany:
89 g
w tym cukry:
32 g
Białko:
0 g
Sól:
0,01 g
3. Chleb ryżowy Celiko
Do przygotowania chleba, bułek, pyz drożdżowych, pizzy.
NOWE OPAKOWANIE - PODWÓJNA PORCJA (400 G)
Produkowany z wysokiej jakości składników, zgodnie z zasadami produkcyjnymi gwarantującymi deklarowany skład czynników alergennych (np. glutenu).
Koncentrat chleba ryżowego w proszku do przygotowania chleba, bułek, pyz drożdżowych i pizzy. Produkt bezglutenowy.
Składniki: skrobia ziemniaczana, mąka ryżowa (30%), glukoza, substancja zagęszczająca: guma guar, drożdże suszone, sól.
Może zawierać: soję, mleko i ich pochodne.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wartość odżywcza
w 100 g koncentratu:
Wartość energetyczna:
1424 kJ / 340 kcal
Tłuszcz:
0,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone:
0,1 g
Węglowodany:
78 g
w tym cukry:
4,8 g
Białko:
3,0 g
Sól:
1,8 g
4. Ciasto Brownie Celiko
Pyszne Ciasto Brownie bezglutenowe Celiko.
- znakomity, czekoladowy smak
- odpowiedni dla wegan
- łatwość i krótki czas wykonania - gotowe w 30 minut
- produkt bezglutenowy (PL-064-093)
Koncentrat ciasta bezlutenowego Brownie.
Składniki: cukier, mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, skrobia z tapioki, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10-12%)- 8%, czekolada (masa kakaowa, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgator: lecytyna sojowa) - 4%, błonnik kakaowy, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa; aromat, sól.
Może zawierać: mleko i ich pochodne.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wartość odżywcza | w 100 g koncentratu: |
Wartość energetyczna: | 1556 kJ / 367 kcal |
Tłuszcz: | 1,5 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0,9 g |
Węglowodany: | 82 g |
w tym cukry: | 52 g |
Błonnik | 6,0 g |
Białko: | 3,9 g |
Sól: | 0,48 g |
5. Ciasto piernik Celiko
Piernik - ciasto bezglutenowe marki Celiko to koncentrat ciasta w proszku, z którego można (przygotować oprócz piernika) ciasto marchewkowe lub jabłkowe. Mieszanka jest wegańska i bezglutenowa zgodnie z certyfikatem bezglutenowości. Przygotowanie ciasta jest proste – wystarczy dodać kilka składników zgodnie z przepisem na opakowaniu lub innym wybranym i upiec. Pyszne ciasto gotowe w kilka chwil!
Koncentrat ciasta w proszku do wypieku PIERNIKA i innych ciast. Produkt bezglutenowy.
Składniki: cukier, mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, błonnik kakaowy, cynamon, difosforany: regulator kwasowości; węglany sodu: substancja spulchniająca; aromat, sól, guma ksantanowa: substancja zagęszczająca.
Może zawierać: mleko, soję i ich pochodne.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
6. Kakao Gumiś Celiko
Wyróżnia się mocno czekoladowym smakiem i aromatem oraz doskonałą rozpuszczalnością zarówno w ciepłym, jak i chłodnym mleku.
Wzbogacany: wapniem, magnezem i witaminami.
Produkt bezglutenowy (PL-064-062)
Sposób przyrządzania: 4 łyżeczki (20 g) Gumisia wsypać do kubka i zalać gorącym lub zimnym mlekiem (200 ml). Zamieszać i gotowe.
Koncentrat napoju kakaowego z witaminami i składnikami mineralnymi, granulowany. Produkt bezglutenowy.
Składniki: cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (14%), maltodekstryna, węglan wapnia, węglany magnezu,
emulgator: lecytyny (z soi), mieszanka witamin (witamina C, tiamina, ryboflawina, witamina B6, witamina B12,
witamina E, biotyna, niacyna, kwas foliowy, kwas pantotenowy), sól, cynamon, aromat.
Produkt może zawierać: mleko.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wartość odżywcza | w 100 g produktu | w 1 porcji przygotowanego napoju (20 g produktu + 200 ml mleka 2% tłuszczu) |
Wartość energetyczna: | 1580 kJ / 373 kcal | 748 kJ / 177 kcal |
Tłuszcz: | 1,9 g | 4,4 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 1,0 g | 2,6 g |
Węglowodany: | 84 g | 27 g |
w tym cukry: | 81 g | 26 g |
Białko: | 3,2 g | 7,4 g |
Sól: | 0,51 g | 0,32 g |
Witamina C | 60 mg (75%*) | 14 mg (18%*) |
Tiamina | 0,83 mg (75%*) | 0,24 mg (22%*) |
Ryboflawina | 1,05 mg (75%*) | 0,55 mg (39%*) |
Witamina B6 | 1,05 mg (75%*) | 0,24 mg (17%*) |
Witamina B12 | 1,88 µg (75%*) | 0,38 µg (15%*) |
Witamina E | 9 mg (75%*) | 1,9 mg (16%*) |
Biotyna | 37,5 µg (75%*) | 7,5 µg (15%*) |
Niacyna | 12 mg (75%*) | 2,6 mg (16%*) |
Kwas foliowy | 150 µg (75%*) | 30 µg (15%*) |
Kwas pantotenowy | 4,5 mg (75%*) | 0,9 mg (15%*) |
Wapń | 636 mg (80%*) | 367 mg (46%*) |
Magnez | 302 mg (81%*) | 84,4 mg (23%*) |
* % dziennych referencyjnych wartości spożycia witamin i składników mineralnych dla osób dorosłych
7. Kaszka mleczno-kukurydziana o smaku malinowym Celiko
to doskonała alternatywa dla dotychczasowych śniadań a także idealna przekąska do zjedzenia w ciągu dnia. Jest smaczna i pożywna. Zawiera sok owocowy.
Jedna porcja pokrywa 25% referencyjnych wartości spożycia wapnia i magnezu (dla os. dorosłych).
Nie wymaga gotowania.
Produkt bezglutenowy (PL-064-014)
Sposób przygotowania: Zawartość torebki wsypać do kubka lub miseczki, zalać przegotowaną ciepłą wodą - ok. 75 st. C (150 - 200 ml) i intensywnie wymieszać, następnie odczekać 3-5 min aż kaszka uzyska odpowiednią gęstość.
Kaszka mleczno - kukurydziana, wzbogacona w witaminy i składniki mineralne, o smaku malinowym. Produkt bezglutenowy.
Składniki: kaszka kukurydziana 50%, mleko odtłuszczone w proszku 16%, cukier, syrop glukozowy, częściowo utwardzony tłuszcz roślinny palmowy, proszek malinowy 2% (maltodekstryna, zagęszczony sok malinowy), proszek z buraka czerwonego, węglan wapnia, węglany magnezu, aromat, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu, mieszanka witamin (witamina C, tiamina, ryboflawina, witamina B6, witamina B12, witamina E, biotyna, niacyna, kwas foliowy, kwas pantotenowy).
Może zawierać soję, orzeszki ziemne, orzechy laskowe.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wartość odżywcza | w 100 g | w 1 porcji (50 g) |
Wartość energetyczna: | 1651 kJ / 391 kcal | 823 kJ / 196 kcal |
Tłuszcz: | 6,3 g | 3,2 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 2,8 g | 1,4 g |
Węglowodany: | 73 g | 37 g |
w tym cukry: | 56 g | 28 g |
Błonnik: | 3,3 g | 1,7 g |
Białko: | 9,5 g | 4,8 g |
Sól: | 0,34 g | 0,17 g |
Witamina C | 40 mg (50%)* | 20 mg (25%)* |
Tiamina | 0,55 mg (50%)* | 0,28 mg (25%)* |
Ryboflawina | 0,7 mg (50%)* | 0,35 mg (25%)* |
Witamina B6 | 0,7 mg (50%)* | 0,35 mg (25%)* |
Witamina B12 | 1,25 µg (50%)* | 0,63 µg (25%)* |
Witamina E | 6 mg (50%)* | 3 mg (25%)* |
Biotyna | 25 µg (50%)* | 12,5 µg (25%)* |
Niacyna | 8 mg (50%)* | 4 mg (25%)* |
Kwas foliowy | 100 µg (50%)* | 50 µg (25%)* |
Kwas pantotenowy | 3 mg (50%)* | 1,5 mg (25%)* |
Wapń | 400 mg (50%)* | 200 mg (25%)* |
Magnez | 188 mg (50%)* | 94 mg (25%)* |
* % dziennych referencyjnych wartości spożycia witamin i składników mineralnych dla osób dorosłych
Opakowanie zawiera 1 porcję.
8. Budyń o smaku śmietankowym z malinami Celiko
Budyń "na szybko" - o smaku śmietankowym z malinami
Słodka przekąska, łatwa i szybka w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie w pracy lub pyszny podwieczorek.
Jest odpowiedni dla osób aktywnych i uprawiających sport – jest bogaty w białko (1 porcja pokrywa 9% dziennego zapotrzebowania na białko dla osoby dorosłej)
Charakteryzuje się wyjątkową, puszystą i kremową konsystencją. Jest wzbogacony wapniem.
Zawiera liofilizowane maliny.
Przygotujesz go zarówno na ciepło jak i na zimno!
Produkt bezglutenowy (PL-064-098)
CELIKO - Budynie z tradycjami!
Sposób przygotowania:
- Do kubka wlej 190 ml zimnej lub ciepłej przegotowanej wody.
- Zawartość torebki wsyp powoli do kubka cały czas energicznie mieszając.
- Odczekaj ok. 2 minut do zgęstnienia i gotowe.
Budyń o smaku śmietankowym z malinami w proszku wzbogacony wapniem. Produkt bezglutenowy.
Składniki: cukier, skrobia modyfikowana, mleko pełne w proszku, malina liofilizowana w proszku (8%), koncentrat białek serwatkowych w proszku, maślanka w proszku, węglan wapnia, zagęszczony sok buraka w proszku (maltodekstryna, zagęszczony sok buraka), sól, aromat.
Produkt może zawierać: soję.
Produkt szczelnie zamknięty przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wartość odżywcza | w 100 g | w 1 porcji (37 g) |
% RWS* w 1 porcji (37 g) |
Wartość energetyczna | 1673 kJ / 396 kcal | 620 kJ / 146 kcal | 7% |
Tłuszcz | 5,4 g | 2,0 g | 3% |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 3,5 g | 1,3 g | 6% |
Węglowodany | 73 g | 27 g | 10% |
w tym cukry | 43 g | 16 g | 18% |
Błonnik | 3,7 g | 1,4 g | - |
Białko | 12 g | 4,3 g | 9% |
Sól | 0,42 g | 0,16 g | 3% |
Wapń | 346 mg | 128 mg | 16%** |
1 opakowanie (37 g) stanowi 1 porcję.
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
** Dzienne referencyjne wartości spożycia składników mineralnych dla osoby dorosłej.
9. Budyń czekoladowy z miętą Celiko
Budyń "na szybko" - czekoladowy z miętą
Słodka przekąska, łatwa i szybka w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie w pracy lub pyszny podwieczorek.
Jest odpowiedni dla osób aktywnych i uprawiających sport – jest bogaty w białko (1 porcja pokrywa 10% dziennego zapotrzebowania na białko dla osoby dorosłej)
Charakteryzuje się wyjątkową, puszystą i kremową konsystencją. Jest wzbogacony magnezem.
Przygotujesz go zarówno na ciepło jak i na zimno!
Produkt bezglutenowy (PL-064-096)
CELIKO - Budynie z tradycjami!
Sposób przygotowania:
- Do kubka wlej 190 ml zimnej lub ciepłej przegotowanej wody.
- Zawartość torebki wsyp powoli do kubka cały czas energicznie mieszając.
- Odczekaj ok. 2 minut do zgęstnienia i gotowe.
Budyń czekoladowy z miętą w proszku wzbogacony magnezem. Produkt bezglutenowy.
Składniki: czekolada w proszku (12,5%): cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (min. 32%); skrobia modyfikowana, mleko pełne w proszku, koncentrat białek serwatkowych w proszku, cukier, maślanka w proszku, węglan magnezu, sól, naturalny aromat miętowy (0,05%), aromat.
Produkt może zawierać: soję.
Produkt szczelnie zamknięty przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Wartość odżywcza | w 100 g | w 1 porcji (37 g) |
% RWS* w 1 porcji (37 g) |
Wartość energetyczna | 1662 kJ / 393 kcal | 615 kJ / 145 kcal | 7% |
Tłuszcz | 4,7 g | 1,7 g | 3% |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 3,2 g | 1,2 g | 6% |
Węglowodany | 72 g | 27 g | 10% |
w tym cukry | 44 g | 16 g | 18% |
<span style="font-family:arial, helveti |
10. Galaretka o smaku pomarańczowym Amylon
SKŁADNIKI
cukier*, substancja żelująca: agar*, sproszkowany burak czerwony*, kurkuma mielona*, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat naturalny (*certyfikowany składnik ekologiczny)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zawartość torebki wsypać do 250 ml zimnej wody i wymieszać.
Gotować przez 1-2 minuty, cały czas mieszając.
Odstawić do lodówki, aby galaretka stężała.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Warość energetyczna: 1574 kJ / 370 kcal;
Tłuszcz: 0 g;
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 92,3 g;
w tym cukry: 92,3 g;
Białko: 0,1 g;
Sól: 0 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
11. Baton Brownie Baton Warszawski
Najprawdziwsze Brownie na bazie suszonych śliwek, bezcukrowej czekolady i naturalnej wanilii.
Eksplozja smaku w zdrowym wydaniu. W jednym Brownie znajdziemy niemal 1/4 dziennego zapotrzebowania na błonnik i solidny kwant jakościowej energii.
SKŁADNIKI
mąka jaglana, olej kokosowy, daktyl suszony, siemię lniane, czekolada gorzka bez dodatku cukru (miazga kakaowa, substancje słodzące [erytrytol 29,5%, glikozydy stewiolowe 0,027%], masa kakaowa, inulina, odtłuszczone kakao w proszku, emulgator [lecytyna sojowa], aromat waniliowy), słonecznik, śliwka suszona, wiórki kokosowe, ksylitol (substancja słodząca), kakao, sól kłodawska, wanilia, woda.
Tabela wartości odżywczych na 1 szt./50g:
wartość energetyczna 925 kJ/221 kcal
tłuszcz 14,5g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone 8,4g)
węglowodany 18,6g (w tym cukry 5,75g, w tym błonnik 6g)
białko 4,25g
sól 0,11g.
Nie zawiera: glutenu, laktozy, cukru dodanego, orzechów, produktów pochodzenia zwierzęcego.