Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Producenci

Witamina ADEK dr Jacobs

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 89,00 zł 89.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Producent: dr Jacobs
Kod produktu: 1EFE-3428C

Opis

Witamina ADEK

suplement diety

 

krople 20 ml

600 kropli po:

Witamina A - 240 μg / 800 j.m. (30%*)

Witamina D3 - 20 μg / 800 j.m. (400%*)

Witamina E (mieszanka tokoferoli) - 4 mg (33%*)

Witamina K2 (MK-7) - 20 μg (26,5%*) 

* % zalecanego dziennego spożycia

Kod EAN: 4041246501070

 

Witamina ADEK Dr. Jacob's

Kompleks wszystkich czterech witamin rozpuszczalnych w tłuszczach

Szerokie spektrum działania (patrz niżej)

Najwyższej jakości naturalne witaminy

Witaminy już rozpuszczone w naturalnym oleju słonecznikowym bogatym w kwas oleinowy

Z lekkim posmakiem cytrusowym dzięki olejkowi z bergamotki

Optymalna biodostępność: wchłaniają się już w ustach

Produkt wegetariański

 

Krople Witamina ADEK Dr. Jacob’s to pierwszy taki produkt na rynku. Dzięki temu, że witaminy są rozpuszczone w oleju, już w ustach wchłaniają się bezpośrednio do krwiobiegu (z pominięciem układu pokarmowego).

Wszystkie składniki są naturalne i pochodzenia roślinnego, z wyjątkiem witaminy D3, która pozyskana jest z lanoliny (tłuszcz z wełny owczej). Dlatego produkt odpowiedni także dla wegetarian.

 

Witaminy A, D3, E i K2 mają naukowo dowiedziony korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu:

Witamina A dla:
- prawidłowego widzenia
- funkcjonowania układu odpornościowego
- zachowania zdrowej skóry
- prawidłowego stanu błon śluzowych
- metabolizmu żelaza

Witamina D dla:
- układu odpornościowego
- przyswajania wapnia
- zdrowych kości i zębów
- funkcji mięśni

Witamina E dla:
- ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym i spowalniania procesów starzenia (witamina E to jeden z najsilniejszych naturalnych antyutleniaczy)

Witamina K dla:
- prawidłowej krzepliwości krwi
- zdrowych kości i zębów

 

Źródła witamin:

Witamina A pozyskiwana jest z warzyw.

Witamina D3 pozyskiwana jest z lanoliny z wełny owczej (ekstrahowana za pomocą naświetlania promieniami UV).

Witamina E (mieszanka naturalnych tokoferoli) pozyskiwana jest z warzyw.

Witamina K2 jest szczególna, gdyż uzyskujemy ją z olejków eterycznych w procesiesyntezy organicznej. To zapewnia najwyższą ilość czystego menachinonu-7 (MK-7), jego świetną przyswajalność oraz bioaktywność oraz brak zanieczyszczeń GMO (więcej na końcu opisu)

 

Składniki: olej słonecznikowy bogaty w kwas oleinowy (95%), mieszanka tokoferoli (naturalna witamina E), aromat – olejek z bergamotki, palmitynian retinylu, cholekalcyferol (witamina D3), witamina K2 (all-trans menachinon-7). 

 

       

Witamina ADEK Dr. Jacob's

rozpuszczona jest w ekolo-

gicznym, delikatnie rafino-

wanym oleju słoneczniko-

wym. Zapewnia on stabil-

ne trwanie witamin przez min.

2 lata oraz daje pewność świe-

żości i skuteczności produktu.

Dodatek olejku z bergamotki na-

daje przyjemny posmak.

D3 Witamina słońca

 

Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia i sposób użycia: 1-2 krople na łyżeczce lubwprost do ust.

 

Uwaga: osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe (antagonistów witaminy K jak antykoagulant typu kumaryny) powinny skonsultować przyjmowanie produktu z lekarzem!

Informacje dodatkowe:

  • osoby dorosłe, w szczególności otyłe (BMI 30+ kg/m2): 4 krople;

  • osoby dorosłe, w szczególności: kobiety w ciąży i karmiące, osoby pracujące w nocy, osoby z ciemną karnacją skóry, otyłe osoby dorosłe i otyłe dzieci (BMI pow. 90 percentyla dla lokalnej populacji): 2 krople;

  • dzieci do 18 miesiąca życia oraz wcześniaki (po konsultacji z lekarzem): 1 kropla.

 

Zakroplić do jamy ustnej i rozprowadzić po niej językiem.

 

Witamina ADEK tabelka

 

 

Sposoby pozyskiwania MK7: fermentacja i synteza organiczna

Istnieją dwa sposoby produkcji witaminy K2 – w procesie fermentacji soi i w procesie syntezy organicznej z roślinnych olejków eterycznych.

Fermentacja soi

Przy produkcji witaminy K2 MK-7 w procesie fermentacji, do soi dodaje się preparaty bakteryjne oraz specjalne rozpuszczalniki. W wyniku stosowania tej metody zawsze powstaje wiele substancji ubocznych, w tym innych menachinonów, np.: MK-4, -8, -9. Wiele z nich jest zbędnych lub mają formy cis (nie są biodostępne). Ilość takich zanieczyszczeń zależy od jakości fermentacji.

Ponieważ do produkcji użyta jest soja, w ostatecznym ekstrakcie mogą znajdować się także jej alergeny. Niestety często nie jest też podana informacja, czy użyta soja jest modyfikowana genetycznie. Witamina K2 uzyskiwana w ten sposób jest określana przez producentów: „z natto”, „z fermentacji soi”, itp.

Proces syntezy organicznej z roślinnych olejków eterycznych

Synteza to proces łączenia (nie mylić z syntetyczny - sztuczny)

Metoda pozyskiwania czystego K2 MK-7 poprzez syntezę organiczną została wynaleziona w 2006 roku przez norweskiego badacza dr Inger'a Reidun'a Aukrust'a i jego zespół. Znaleźli oni sposób wytwarzania czystej postaci all-trans MK-7 (menachinon-7, MenaQ-7) witaminy K2 z naturalnych roślinnych olejków eterycznych: geraniolu* i farnezolu**, w ściśle kontrolowanym procesie syntezy organicznej.

Istnieją dwa rodzaje postaci molekuł witaminy K2 – cis i trans. Formy cis są biologicznie nieaktywne, podczas gdy formy trans mają pełny potencjał biologiczny. Większość z produktów z witaminą K2 dostępnych na rynku pochodzi z procesu fermentacji i zawiera K2 w formach cis oraz trans.

Zaletą metody syntezy jest to, że uzyskiwana jest tylko witamina K2 w czystej, najlepszej i w pełni biodostępnej*** postaci MK-7. I taka forma jest w produktach Dr. Jacob's.

Ponieważ w procesie syntezy organicznej nie jest używana soja, unika się także ewentualnych zanieczyszczeń GMO oraz uzyskuje produkt bezpieczny dla alergików.

*Geraniol – organiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych alkoholi terpenowych. Występuje w olejkach eterycznych. Ma intensywny zapach kojarzący się ze świeżością i pelargoniami, dlatego stosuje się go często w wielu kompozycjach zapachowych stosowanych w perfumach. Uzyskuje się go z olejku różanego, pelargoniowego i cytrynowego.

**Farnezol – organiczny związek chemiczny, alkohol z grupy terpenów, stosowany głównie jako środek zapachowy o zapachu konwalii. Jest składnikiem wielu olejków eterycznych, między innymi konwaliowego, lipowego, muszkatołowego oraz akacjowego. Otrzymuje się go z olejków kwiatu lipy. Stosowany jest w przemyśle perfumeryjno–kosmetycznym

***Biodostępność (dostępność biologiczna) – określa stopień wchłaniania substancji, jaka dostaje się do krążenia i jest faktycznie wykorzystana przez organizm.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl